Kun emäntä haluaa tarjoilla illalliseksi hienon ravintolatasoisen ruokalajin, hänen kätensä kurottautuu tahtomattaan oliiviöljyyn, eikä mihin tahansa oliiviöljyyn, vaan arvokkaaseen kopioon ensimmäisestä puristuksesta.
Jos aiot käyttää tuotetta esimerkiksi salaatin kastikkeena, siinä ei ole mitään väärää..
Mutta jos aikeisiisi kuuluu pannun öljyäminen, on parempi luopua ajatuksesta, neuvoo BelNovosti-verkkopainoksen asiantuntija, kokki Julia Arkhipova.
Saatat ajatella, että paistaminen oliiviöljyllä parantaa ruoan makua, mutta itse asiassa se voi olla terveydelle haitallista.
Kyse on siitä, että ekstra-neitsytoliiviöljyn savupiste on noin 170 astetta.
Tämä tarkoittaa, että tässä lämpötilassa rasvassa muodostuu syöpää aiheuttavia aineita, jotka pilaavat ruoan maun ja ovat vaarallisia elimistölle.
Kun otetaan huomioon, että tuotteet alkavat paistua 140-150 asteen lämpötilassa, ruoanlaitto tällaisella öljyllä voidaan tehdä pienellä varauksella – se on tehtävä nopeasti, samalla kun tarkkaillaan väsymättä savua.
Mutta on parempi olla ottamatta riskejä ja käyttää tavallista puhdistettua öljyä paistamiseen.