Hyvin pian alkaa seuraava sienikausi, ja innokkaat sienestäjät alkavat miettiä, mitä tehdä kerätyllä ’saaliilla’.
Vaihtoehtoja on paljon: keittää keittoa, paistaa sieniä, varastoida valmisteita talven varalle, luettelee BelNovostin verkkopainoksen asiantuntija kokki Julia Arkhipova.
Tiesitkö, että kaikki syötävät sienet eivät sovi ensimmäiseen vaihtoehtoon eli keittoon?
Missään tapauksessa ei pitäisi keittää keittoa sappisienistä, monivuotisesta trutovikista, juuri poimituista vaaleanpunaisesta rakkulasta ja valuyusta.Tällaiset sienet eivät sovellu tähän tarkoitukseen.
Myöskään maitomehua sisältäviä lautassieniä, kuten punajuuria, kantarelleja ja kantarelleja, ei suositella keiton valmistukseen.
Niin oudolta kuin se tuntuukin, päärynät eivät kuuluneet ’kiellettyjen’ listalle: näistä sienistä valmistetulle keitolle annettiin jopa erikoisnimi ’gruzdianka’.
Tavallisesti päärynäviipaleet valmistetaan suolatuista päärynöistä, mutta voit käyttää myös tuoreita sieniä, jotka on ensin liotettu kirpeän ja kirvelevän maitomehun poistamiseksi.
Ihanteellisina sieninä keittojen valmistukseen pidetään porciniä, voikukkaa, opiata, haaparouskua ja podberezovikia.
On totta, että näissäkin sienissä on myrkkyjä.Paistettaessa haitalliset aineet haihtuvat, mutta keitettäessä terveydelle vaaralliset aineet jäävät liemeen.
Siksi epäsuotuisien tilanteiden välttämiseksi on suositeltavaa valuttaa ensin sieniliemi ja keittää keitto sitten tavalliseen tapaan.
Aiemmin kerroimme, mistä nestesavu koostuu.