Asiantuntijat luokittelevat Phytophthoran yhdeksi vaarallisimmista taudeista, jotka eivät ainoastaan vahingoita tomaatteja, vaan tuhoavat ne kokonaan..
Keskimääräisessä ilmanlämpötilassa (noin 20 celsiusastetta) tartunta kehittyy katastrofaaliseksi vain kolmessa päivässä.Ja vielä nopeammin korkeassa ilmankosteudessa.
Tapauksissa, joissa hoitoa viivästytetään tai lykätään, kasvit kuolevat kokonaan puolentoista tai kahden viikon kuluessa.Siksi on äärimmäisen tärkeää pystyä tunnistamaan ajoissa tämän kauhean taudin ensimmäiset oireet.
Useimmissa tapauksissa puutarhurit huomaavat jotain vikaa vasta, kun itse hedelmät alkavat mädäntyä.
He ryntäävät pelastamaan satoa, mutta tässä vaiheessa ei ole mitään tehtävissä: hedelmävahinko on tartunnan viimeinen vaihe.Järkevintä tässä tilanteessa on kaivaa pensas esiin ja polttaa se.
Kun kasvit ovat saaneet fytofthoroositartunnan, ne voidaan pelastaa vain, jos ensimmäiset merkit huomataan ajoissa.
Siksi on tärkeää tarkastaa istutukset säännöllisesti ja ryhtyä ajoissa suojatoimenpiteisiin.
Sieni asettuu ensin tomaattien alempiin lehtiin.Sen läsnäolon tunnistaa lehtien alapuolella olevista tummista sumeista läiskistä ja valkeista laikuista.
Kun kuuma sää alkaa, tartunnan saaneet alueet kuivuvat hyvin nopeasti ja murenevat pienimmästäkin kosketuksesta.
Tämän jälkeen tartunta alkaa levitä koko kasviin ja vaikuttaa varsiin, varsiin ja itse hedelmiin.
On mahdotonta olla huomaamatta sen ilmenemismuotoja tässä vaiheessa: koko pensas on ruskeiden täplien peitossa, ja tomaatit alkavat muuttua mustiksi.
Tomaatteja ei kannata poimia tässä vaiheessa; ihanteellisissakaan olosuhteissa ne eivät selviä ja kypsy.